HP-Logo-Geel

Veelgestelde vragen

 

Voor wie is Heatpuls eigenlijk?
De missie van HeatPuls is om woningeigenaren te ondersteunen bij het slim aanpakken van de isolatie van hun woningen. Binnen deze aanpak naar een duurzamere woningvoorraad spelen gemeenten, energieloketten en commerciële uitvoerders een belangrijke rol. 

Wat houdt de dienst in?
HeatPuls wordt ingezet om op grote schaal isolatie kansen van woningen in kaart te brengen. De isolatiekwaliteit van woningen wordt bepaald aan de hand van warmtebeelden. Deze warmtebeelden worden ingewonnen door geavanceerde infraroodcamera’s en omgezet in een adviesrapport. HeatPuls wordt door steeds meer gemeenten ingezet om een relevante bijdrage te leveren. 

Wat zijn de warmtebeelden?
Warmtebeelden laten in een afbeelding zien wat de temperatuur is van een gefotografeerd object; in dit geval de voorgevels van woningen. De temperatuur wordt uitgedrukt in een kleur volgens een bijbehorende kleurschaal. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe warmer. Hiermee wordt het indirect zichtbaar waar een woning onnodig warmte verliest. 

Wat zijn de voordelen?
HeatPuls wordt toegepast op grote schaal waardoor er kan worden bespaard op energieverbruik, kosten en CO2-uitstoot. Verder zijn de adviesrapporten tot wel 80% goedkoper dan via traditioneel thermografisch onderzoek. HeatPuls levert een belangrijke stap op weg naar een aardgasvrije toekomst.

Kan ik een voorbeeldrapport inzien?
Jazeker. Er staat een voorbeeld van een rapport voor bewoners op www.heatpuls.nl.

Waarom HeatPuls en geen andere aanbieder?
HeatPuls is gebaseerd op de allernieuwste technieken waardoor grote hoeveelheden foto’s en data in recordtempo heel goed worden beoordeeld. Dit maakt het in tegenstelling tot de meeste andere aanbieders betaalbaar.

Welke typen woningen worden geanalyseerd?
HeatPuls kan rijtjeswoningen, 2-onder-1-kap woningen en vrijstaande huizen goed analyseren. Een voorwaarde is dat ze een goed zichtbare gevel hebben vanaf de openbare weg. Op dit moment is het nog niet goed mogelijk om flatwoningen te scannen.

Kunnen verschillende buurten of wijken binnen een gemeente met elkaar worden vergeleken? 
Het is mogelijk en soms waardevol om dit te doen. We kunnen buurten, type woningen en zelfs hoeveelheden gebreken vergelijken. Vaak met verrassende uitkomsten.

Wat kost HeatPuls eigenlijk? 
De kosten zijn afhankelijk van het aantal woningen dat geanalyseerd wordt. Dit ligt per woning tussen de 15 euro bij grote aaneengesloten projecten en richting de 75 euro voor kleine projecten met veel verspreiding en overhead. 

Wordt er rekening gehouden met specifieke eisen/wensen bij de analyse?
Wij denken graag mee over hoe wij de analyse en rapportage laten aansluiten op lokale  behoeften. Denk hierbij aan verwijzing naar het energieloket, collectieve inkoopacties of subsidiemogelijkheden. 

Wordt deze dienst het hele jaar door aangeboden?
Ja, maar voor thermografisch onderzoek is er wel afhankelijkheid van het weer. Het moet buiten namelijk koud genoeg zijn om warmteverlies voldoende zichtbaar te maken in de warmtebeelden. Om die reden worden de opnames in Nederland uitgevoerd van november t/m maart. 

Op welke termijn wordt de dienst geleverd?
Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder het aantal woningen dat opgenomen wordt. Wij streven naar een totale doorlooptijd van 6 weken bij projecten tot 3.000 woningen. 

Kunnen woningeigenaren direct aan de slag met de adviezen in het rapport?
Elk rapport geeft een analyse van een gevel. Dit kun je goed gebruiken als indicatie voor gebreken of juist als bevestiging van een duurzame gevel. Per regio zijn er verschillende partners die een offerte kunnen opstellen.

Hoe betrouwbaar zijn de resultaten?
De  resultaten zijn betrouwbaar gebleken bij diverse validaties door onder andere het gerenommeerde Nieman Adviseurs. Thermografisch onderzoek is geen exacte wetenschap. Bij twijfel over een resultaat kan nader bouwkundig onderzoek uitsluitsel geven.

Wat is de techniek achter HeatPuls?
De basistechniek is thermografie. Hiermee kun je warmteverschillen opsporen. Daarbij is er jarenlang gewerkt aan slimme software om thermografische beelden te interpreteren, data-inwinning deels automatisch te doen en kleuren te koppelen aan gebreken. De HeatPuls software heeft inmiddels  tienduizenden warmtebeelden geanalyseerd. De analyse wordt compleet gemaakt door een getrainde collega.

Denken jullie aan de privacy?
Er worden thermografische foto’s genomen vanaf de openbare weg zonder dat persoonskenmerken worden opgenomen. Verder worden diverse openbare databronnen gekoppeld. Per project wordt er in overleg invulling gegeven aan de communicatie en het borgen van de privacy. 

Is het mogelijk de beelden te verkrijgen?
In overleg is het mogelijk om de onverwerkte warmtebeelden op te vragen.

Hoe werkt de data-inwinning van de foto’s? 
Dit gebeurd als het donker en koud is. Eigenlijk altijd in de avonduren of ‘s nachts gedurende de winter dus. HeatPuls is zo ontwikkeld dat het nemen van de foto’s zowel uit een rijdende auto met sensoren als met een handcamera werkt.

Wat voor camera’s gebruiken jullie hiervoor?
We maken gebruik van top thermisch infrarood camera’s van het gespecialiseerde merk FLIR.  Deze laten in een uitstekende resolutie de temperatuurverschillen zien.

Staan jullie open voor een partnerschap?
Juist door het vormen van slimme partnerschappen kunnen we echte impact realiseren. HIer staan we dan ook zeker voor open. Neem hiervoor contact op met Wouter Vermeiden, via w.vermeiden@sobolt.com.

Waar kan ik terecht met vragen over een HeatPuls rapport?
Per project is er een contactpersoon beschikbaar. Heb je die niet, bericht dan Emily Baartmans via e.baartmans@sobolt.com.

Contact

Weena 592-594
3012 CN Rotterdam

+31 10 - 318 00 51
info@sobolt.com

Twitter: @soboltbv

Sobolt-Label-Icon-RGB-White

© Sobolt B.V. 2021
Alle rechten voorbehouden
KvK: 67363571